20 juli 2009

Hvem er de mest realistiske statsministerkandidatene? (v.2)

Enkel spillteori ...


... viser at de regjeringsalternativene som har størst sjanse til å få fremforhandlet sine statsbudsjett dersom det rødgrønne flertallet ryker er en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF opp mot en regjering bestående av AP i en eller flere konstellasjoner. Erna Solberg og Jens Stoltenberg vil være de statsministerkandidatene med best muligheter, mens Siv Jensen vil ha dårligst sjanse til å få gjennom et budsjett.

Det er fordi en HVK-regjering vil ha forhandlingsmuligheter til begge sider (avhengig av FrPs preferanser), og en ny Stoltenbergregjering kan ha forhandlingsmuligheter til begge sider. En regjering med opposisjon på begge sider har den andre siden som forhandlingskort, mens en regjering bestående av fløypartier kun har kabinettspørsmål som forhandlingskort.

En regjering med Siv Jensen som statsminister vil derfor enten raskt bli tvunget til å stille kabinettspørsmål, eller bli tvunget til å moderere sin politikk kraftig.

Det mest realistiske regjeringsalternativet til den sittende regjeringen er derfor Høyre, Venstre og KrF, og den mest realistiske utfordreren til Jens Stoltenberg er Erna Solberg. Ikke Siv Jensen.

4 kommentarer:

stianlud sa...

Lettere endret versjon etter innspill fra @Jon_Lien. Jeg har ikke kommet Jon helt i møte, og evt. feil i innlegget er helt og holdent mine egne.

Jon Lien sa...

Jeg liker modellen din bedre nå, mer nøyaktig i forhold til hva spillerne selv har gitt uttrykk for.

Moro med litt modellering i politikken :)

- O. sa...

Men du skriver "tja" på at en rødgrønn regjering kan få budsjettsamarbeid til venstre - det er vel kun aktuelt dersom Rødt kommer på vippen, noe som har skjedd på et par målinger?

stianlud sa...

Odd: Det er korrekt. Usikkerheten gjør at "b" i både det rødgrønne og det rene AP-alternativet derfor vil være nærmere 1 enn 2.