31 mai 2009

Hvordan meningsmålingene spriker, del 1

Det har de siste ukene blitt reist en del tvil om meningsmålingene som de ulike instituttene gjennomfører. Jeg er i ferd med å analysere dem, men jeg har mye annet å gjøre også, så det tar litt tid. Jeg har valgt å illustrere målingenes spredning med grafene under (klikk på dem for større bilde), så får jeg komme tilbake med kommentarer til dem senere. Enn så lenge beklager jeg noe knapp informasjon (for detaljer om de enkelte målinger vil jeg anbefale TV2s Partibarometer). Umiddelbart vil jeg bare si at jeg synes ikke det ser så ille ut som enkelte vil ha det til. Kommentarer fra lesere mottas med takk!

2 kommentarer:

Dag-Egil sa...

Er det på tide å koble inn Pressens Faglige Utvalg? Jeg mener, man ønsker jo å tro at det avisen formidler er sånn noenlunde etterrettelig. Men når den ene avisen skriver at parti x har en stor fremgang, og en annen skriver at de har en stor tilbakegang har jo en av de feil. Med andre ord, noen feilinformerer leserne, og det bør påpekes! Jeg er lei av at vi politikere skal seriøst kommentere noe som er så useriøst.

Jostein Trondal sa...

Hovedproblemet er at det er for lite fokus på usikkerheten i måledata i skolen, og ellers i samfunnet. Dette bør vies mer oppmerksomhet i læreplanen.

Jeg har lekt litt med tanken på å modde ROM'en i en flashbar Texas-kalkulator for å håndtere aritmetikk for tall med usikkerhet automatisk.

Om noen er interessert i dette, ta gjerne kontakt.